Een avondje Fred Teeven

Woensdagavond  7 maart was “crimefighter” Fred Teeven te gast bij Robur et Velocitas.  Hij nam ons mee langs zijn levenspad van bijna 40 jaar dat behoorlijk kronkelig liep. Vermakelijk waren de inkijkjes in het politieke leven in Den Haag. Of de reacties van de mensen sinds hij, zoals we inmiddels allemaal wel weten, op de bus zit. Gewoon omdat hij het leuk vindt, financieel schiet hij er niks mee op, maar stil zitten is niet iets wat bij deze gedreven man past.

Fred startte zijn werkzame leven bij de Belastingdienst. Middels studie in de avonduren haalde hij zijn doctoraalexamen in de rechten en een master of public management.
Eenmaal aan de slag als Officier van Justitie vestigde hij al snel naam als ‘Crimefighter’ ten gevolge van diverse onderzoeken naar de georganiseerde misdaad onder zijn leiding. Teeven was onder meer betrokken bij de vervolging van Mink Kok en Johan Verhoek, alias ‘De Hakkelaar’. Echter werkweken van 80 uur waren geen uitzondering. Zijn keiharde optreden tegen de onderwereld had ook zijn vervelende kanten. Lange tijd had Fred niet alleen zelf, maar ook zijn gezin persoonlijke beveiliging. Op “hoogtijdagen” waren er rond de klok 40 a 50 beveiligers voor de familie Teeven in touw.

Ook politiek gezien heeft Fred Teeven een uitgebreid trackrecord. Als fractievoorzitter van Leefbaar Nederland nam hij plaats in de Tweede Kamer. Na teruggekeerd te zijn naar zijn eerste liefde de VVD gaf hij namens deze partij vanaf 2006 vorm aan het justitiebeleid in het parlement. Teeven diende vervolgens als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in de kabinetten Rutte 1 en 2.

In 2015 diende hij , samen met minister van Justitie Ivo Opstelten zijn ontslag in nadat was gebleken dat Opstelten de Tweede Kamer onjuist had geïnformeerd over een deal in 2001 tussen Justitie en de crimineel Cees H. Hij keerde terug als lid van de Tweede Kamer en ging zich bezighouden met defensie en buitenlandse handel. In 2017 nam hij afscheid van de Tweede Kamer.

Samen met een partner zette hij een adviesbureau op dat bedrijven adviseert over veiligheid en cybercrime. In december 2017 werd hij daarnaast 3 dagen per week buschauffeur bij Connexxion in de regio Haarlem.

In zijn betoog kwam Teeven over als een oprechte man met een eerlijk verhaal wat zeker niet als door een politicus verteld werd.  Mooi was het bruggetje wat hij naar de sport maakte. Van z’m 17e tot  z’n 39e was hij een fanatieke rugbyer. Dat is een sport waar incasseren hoog in het vaandel staat. (Ik heb al eerder gezegd dat voetballers daar een voorbeeld aan zouden moeten nemen, klagen bij de scheidsrechter is er bij rugby niet bij…). Deze mentaliteit kwam Teeven later goed van pas toen het even wat minder met zijn politieke ging.

Zoals iedereen weet zit Fred momenteel op de bus. Reden voor Premier Rutten om hem eens op te zoeken op zijn werk. ’s Morgens om 6 uur was Rutten present om een rondje mee te rijden. Eerst nog even snel een kop koffie in de kantine. In onvervalst Amsterdams vroeg een van de collega’s : “ jullie komen toch niet allemaal werken he!”.

Wederom hebben we genoten van een vermakelijke avond bij Robur. Het biertje smaakte als vanouds en we gingen dan ook niet direct naar huis. We hebben geloof ik niet in de gaten wat een fantastische club we toch hebben. Perfecte samenwerking tussen de sponsorcommissie en de businessclub levert mooie avonden op. Waardevol voor elke sponsor en elk BC-lid.

Jeroen de Bie

zie hier de foto’s