Je Moeder is een….

Op woensdag 24 April kregen de leden van businessclub Robur et Velocitas en de sponsoren van de voetbalclub met dezelfde naam, een verrassende show vol dynamiek en humor voorgeschoteld.

En dan zou je kunnen denken dat Joep van het Hek op bezoek is geweest in het clubhuis aan de anklaarseweg, echter het betrof hier geen cabaretier of stand-up comedian maar een man die tot voor kort hoofdzakelijk bekend was bij het grote publiek als scheidsrechter van voetbalwedstrijden.

En inderdaad het bleek dat Bas Nijhuis een man met is die de lach aan zijn kont heeft hangen. Hij bleek prima in staat om een zal vol ondernemers te entertainen. En dat is niet het eerste wat je verwacht van een man die al op zijn vijftiende jaar met het fluiten van voetbalwedstrijden. En inmiddels furore heeft gemaakt in zowel de eredivisie alsook in diverse internationale competities

Inmiddels trekt Bas Nijhuis volle zalen in theaters door heel Nederland waarbij hij zich laat begeleiden door Eddy van der Ley, de schrijver van zijn biografie ‘Niet zeiken, voetballen!’. Dit boek over leven en werk van Nijhuis had al na enkele weken de status van bestseller te pakken.

Met de nodige flair werden de ene na de andere anekdote de zaal in geslingerd en die bleken zonder uitzondering ook uitermate interessant voor niet-voetballiefhebbers. Zonder al teveel uit de school willen klappen, het moet immers nog wel leuk blijven om het boek aan te schaffen, hierna in algemene termen een bloemlezing van de vele hilarische verhalen die op 24 April voorbijkwamen.

Naar blijkt is de moeder van Bas zeker geen dame van lichte zeden, alhoewel een groot deel van de Nederlandse voetbalfans daar stellig van overtuigd is, en dat wekelijks in woord en gebaar in de diverse voetbalstadions kenbaar maakt aan Bas en zijn vakbroeders. Wel is het zo dat het voor arbiters van internationale wedstrijden niet heel moeilijk is om met een bij voorkeur geblondeerde dame van lichte zeden gratis het bed te delen. Zonder een blad voor de mond te nemen worden naam en rugnummers van betrokken clubs en scheidsrechters de zaal in geslingerd. Ook wordt openhartig gesproken over pittige interacties met wereldsterren als Cristiano Ronaldo, minder arrogant dan verwacht, en Zlatan Ibrahimovic, met een ego nog vele maten groter dan zijn schoenmaat.

Omdat met het fluiten van wedstrijden geen droog brood te verdienen is volgens Bas heeft hij ooit besloten om een bakkerij te gaan exploiteren. Uiteraard met de gedachte om zo behalve brood te verkopen, ook zelf een belegde boterham te kunnen verdienen.

 

Tijdens het afgelopen WK kreeg zijn status van BN’er nog een extra impuls. Objectief, recht door zee en humoristisch gaf hij als analist zijn visie op het vertoonde spel. Zonder een blad voor de mond te nemen gaf hij zijn mening over het fenomeen VAR, de manier waarop deze nieuwe techniek werd toegepast en de al dan niet positieve invloed daarvan op het edele voetbalspel.

Met gepaste trots gaf hij een inkijkje in de manier waarop hij de recent verworven status van BN’er gebruikt om meer oliebollen, meergranen broden en oranjekoeken aan de man te brengen.

 

Al tijdens zij wervelende optreden had Bas Nijhuis aangegeven dat hij ook tijdens de nazit cq het netwerk gedeelte nog beschikbaar zou zijn voor welke vragen dan ook, en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Mede door het voorgaande, maar zeker ook door de, in ruime mate door enthousiaste vrijwilligers, geserveerde hapje en drankjes bleef het nog lang onrustig en meer dan gezellig in het clubhuis van Robur et Velocitas.