Peter van Uhm

Peter van Uhm

In het spiksplinternieuwe Valk Hotel Apeldoorn, gemanaged door Mick van der Valk, gaf Peter van Uhm een indrukwekkende presentatie aan de Business Vrienden van Voorwaarts en de leden van Businessclub Robur et Velocitas

Peter van Uhm, voormalig Commandant der Strijdkrachten  is tegenwoordig o.a. ambassadeur van de Stichting Hulphond Nederland.  En die functie neemt hij bloedserieus. Het was dan ook vertederend om te zien hoe hij met een labrador-puppy aan zijn zijde de zaal toespraak.

Het is verbluffend om te horen waar deze hulphonden toe in staat zijn. Zo kan een Epilepsie-hulphond handelen als zijn baas een aanval krijgt en hem helpen tijdens en na de aanval. Hierdoor biedt de hulphond een groot gevoel van veiligheid en vermindert de afhankelijkheid van anderen.. Dit kan de hond bijvoorbeeld doen door zijn baas strak te blijven aankijken of tegen hem aan te duwen. De cliënt krijgt hierdoor de kans om zichzelf in veiligheid te brengen, door alvast te gaan zitten of liggen en medicijnen in te nemen. Dit voorkomt in veel gevallen letsel zoals een val op straat of brandwonden door hete thee.

Natuurlijk  kennen wij  Van Uhm  beter van die dramatische en bizarre samenloop van omstandigheden bij zijn aantreden als Defensiebaas. Een dag later sneuvelde zijn zoon Dennis in Afghanistan. Van Uhm is echter ook bekend door de indrukwekkende manier waarop hij na dit verlies 4 jaar lang leiding gaf aan de krijgsmacht.  Na het horen van zijn verhaal is duidelijk hoe hij leider werd en wat hem dreef.

Trotse vader

In een openhartig betoog gaat hij in op de dood van zijn zoon Dennis .Met een muisstille zaal deelt hij een indrukwekkende combinatie van een persoonsbeschrijving door een trotse vader en een feitenrelaas. Het maakt duidelijk waarom Van Uhm besloot toch door te gaan als Commandant der Strijdkrachten.

Wapens nog onmisbaar

Zijn motto ‘Ik koos het wapen’ bevat misschien wel de belangrijkste verklaring.. Op jonge leeftijd besloot Van Uhm om te strijden voor een betere wereld. Zijn statement: helaas zijn wapens, als laatste redmiddel, nog altijd onmisbaar. Net als de inzet en offers van bevlogen mensen, zoals zijn zoon Dennis.

Bankrover

Maar er is in deze presentatie ook ruimte voor luchtiger verhalen. Zo deelt hij met ons de nodige smakelijke praktijkvoorbeelden uit zijn eigen carrière. Waaronder het bankroververhaal. Dat passeerde tijdens zijn uitzending naar Bosnie-Herzegovina. Bosnische Kroaten wilden tegen alle internationale afspraken in zelfbestuur forceren. Om dit te voorkomen vielen SFOR-militairen binnen bij de banken die het Kroatisch zelfbestuur zouden financieren. Peter van Uhm zat als een van de weinigen in het complot en wist zo groter problemen te voorkomen.

 

Peter van Uhm gaf ons een mooie inkijk op het reilen en zeilen binnen een bijzondere organisatie als Defensie. Van Uhm maakt duidelijk dat hiërarchie belangrijk is in het militaire bedrijf, maar dat vrijwel altijd gezond verstand en redelijke argumenten de doorslag geven en niet het aantal strepen op iemands schouder.  Zo geeft hij ons mee dat de krijgsmacht wat hem betreft een geweldige organisatie is. Niet in de laatste plaats omdat militairen gewone mensen zijn, bereid om samen abnormale dingen te doen voor een betere wereld.

De opbrengst van de avond kwam volledig ten goede  aan stichting hulphond. En het netwerk-gedeelte van de avond kreeg een extra dimensie door de combinatie van Businessclub Robur et Velocitas en de Businessvrienden van Voorwaarts.