Alles is mogelijk

Op dinsdag 11 februari jl. presenteerde Lisa Leliveld het aansprekende verhaal achter de Zwarte Cross in het clubhuis van voetbalvereniging Robur et Velocitas. Zij was daar uitgenodigd om de sponsoren van Robur et Velocitas, en de leden van de gelijknamige Businessclub toe te spreken.

Voorafgaand aan de presentatie was voor de aanwezigen alleen tante Riki een naam die qua vrouw zijn en betrokkenheid bij de zwarte cross een belletje deed rinkelen. Maar al snel werd duidelijk dat de rol van Tante Riki, Koningin der Voederbietels en Festivaldirectrice, een meer ceremoniële rol bekleedt en dat er van Lisa Leliveld wordt verwacht dat zij daadwerkelijk invulling geeft aan het op rolletjes laten verlopen van dit mega-spektakel. In de week van de Zwarte Cross loopt is ze verantwoordelijk voor het programma en de sfeer van het festival. Ze stuurt een gigantisch team – van voornamelijk mannen – aan. Dat vraagt om een organisatorisch talent waar je u tegen zegt, maar dat komt goed uit: want Lisa is geboren als een productionele duizendpoot.

Het begon allemaal bij de Voederbietels. Een trouwe en als maar groeiende supporter-schare van de Boeren Rock formatie Jovink en de Voederbietels. De oprichters van deze band (JOling en loVINK) vormden een combinatie van Drank, Muziek en Snelheid om tot een MotoCross op een weiland met wat muzikale begeleiding en een biertap. Ziedaar de Zwarte Cross was geboren.

De zwarte Cross in een aantal steekwoorden: één groot feest, vrolijk, positief, lief, uitbundig, eenvoudig, gezellig, een beetje maf, grappig, gastvrij voor alles en iedereen, Achterhoeks en sympathiek. Qua programmering wordt er gewoon geboekt wat men mooi vindt: muziek, theater, crossen, stunts en de kinderen kunnen ook en mooie dag hebben. De Zwarte Cross is het leven zoals men het in de Achterhoek ziet.

Met behulp van beelden uit het verleden en state of the art Aftermovie’s nam Lisa haar gehoor mee op een vermakelijke tijdreis die de Zwarte Cross heeft gemaakt tot het Fenomeen dat het nu is.

In een paar jaar tijd van een regionaal festivalletje, gestart door een aantal vrienden in een drankkeet, uitgegroeid tot een nationaal muziek-, motorcross en theaterfestival in Lichtenvoorde dat inmiddels jaarlijks liefst 220.000 mensen trekt, en daarmee het best bezochte Festival in Nederland is.

Na afloop van de presentatie genoten de genodigden van een hapje en een drankje in het immer gezellige clubhuis van Robur et Velocitas. En werd de avond al netwerkend in een ontspannen en gemoedelijke sfeer afgesloten.

Businessclub Robur et Velocitas 1882